Çevrimiçi yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Erbaş, hac ibadetinin, Kabe’ye yapılan fiziki bir yolculuk olduğu kadar aynı zamanda insanın özüne, kendi iç dünyasına ve yaratıcısına yaptığı manevi bir yolculuk anlamını da taşıdığını söyledi.
“Hac ibadeti arınma, rahmet, mağfiret ve ibadet yolculuğudur”
Başkan Erbaş, “Müminlere nefis muhasebesi, nedamet, tövbe, istikamet, azim ve kararlılık fırsatı sunan hac yolculuğu, esasen bir Hak yolculuğudur. Arınma, rahmet, mağfiret ve ibadet yolculuğudur. İlim, irfan, hikmet ve hakikat yolculuğudur. İnananları tevhide, vahdete ve eşsiz bir kardeşlik kongresine götüren mübarek ve mukaddes bir yolculuktur.” dedi.
“İçinde barındırdığı hikmet ve sembolleriyle hac, hem teorik hem de pratik olarak Müslümanları inanç, ibadet, ahlak ve değerler ekseninde geliştiren, olgunlaştıran bir eğitim sürecidir.” diyen Başkan Erbaş, “Bu süreçte insan, takvayı, sabrı ve şükrü öğrenir. Sorumluluğu, dayanışmayı ve fedakarlığı öğrenir. Ahde vefayı, sadakati ve cömertliği öğrenir. Hac ibadetinin kazandırdığı güzelliklerle Müslüman, dünyaya henüz gelmişçesine yeni ve tertemiz bir hayat, adil ve huzurlu bir dünya inşa etme kararlılığına ulaşır.”
Başkan Erbaş, hac yolcularının, Allah’ın misafiri olarak nitelendirildiğini belirterek, hac yolculuğu ise daima “meşakkat” sözüyle birlikte ifade edildiğini ve yolcuların yükünü hafifletmenin ve onlara bu yolculuğu kolaylaştırmanın da ibadet olarak addedildiğini dile getirdi.
“Hac ve umre hizmetlerini devletimizin ve milletimizin onuruna yaraşır şekilde yapıyoruz”
Diyanet İşleri Başkanlığının hac yolcuları için bu yolu kolaylaştırmanın yollarını aradıklarını ifade eden Başkan Erbaş, “Hac ve umre hizmetlerinin devletimizin ve milletimizin onuruna yaraşır şekilde yapılmasına özen gösteriyoruz. Bu bağlamda hac ibadetinin ahkamına ve usulüne uygun şekilde, rahat ve kolaylık içinde yerine getirilebilmesi için gerekli bütün tedbirleri almaya çalışıyoruz. Her geçen yıl yeni imkanlar ve uygulamalarla hizmetlerimizi genişletiyor ve güçlendiriyoruz.” diye konuştu.
Başkan Erbaş, hac ibadetinin dini, tarihi, ahlaki ve kültürel boyutlarıyla ele alınıp bu yolculuğun bir eğitim sürecine dönüştürülmesi gerektiğine işaret ederek, “Hac hem menasiki hem de hikmetleri bakımından çok kapsamlı bir ibadettir. Kutsal beldelere, İslam’ın doğduğu, vahyin nazil olduğu, Allah Resulünün (s.a.s.) yaşadığı topraklara yolculuk yapacak olan hacı adayının bunlarla ilgili yeterli bilgiye ve bilince sahip olması gerekir. Gerekli bilgi, beceri ve donanımına sahip olmadan bu görevleri hakkıyla gibi yerine getirmesi mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.
Hacı adayları için Kur’an-ı Kerim ve hac hazırlık kursları düzenlenecek
Bu yıl hacca gidecek vatandaşlar için tüm hacı adaylarına “Hac Hazırlık Kursları” düzenleneceğini bildiren Başkan Erbaş, “Kafileler oluştuktan ve uçak programları belli olduktan sonra koordineli bir şekilde kafile görevlileri ile birlikte ‘Tanışma ve Bilgilendirme Toplantıları’ düzenlenecektir. Hac yolcularından Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenmek isteyenlere yönelik ‘Kur’an-ı Kerim Öğretim’ kursları düzenlenecektir.” açıklamalarında bulundu.
Çevrimiçi toplantı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ' ın başkanlığında, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim ARGUN, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi BİRCAN, Hac Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin DEMİRHAN, Hac ve Umre Eğitim Daire Başkanı Remziye KÖROĞLU, Umre ve Kudüs Ziyaretleri Daire Başkanı Muhammed Zeyd ÖZEL, Kurullar ve Koordinasyon Daire Başkanı Zekeriya ABDULAZİZOĞLU, Başkanlık Vaizi Dr. Harun Dündar KARAHAN ve 81 İl Müftümüzün katılımlarıyla gerçekleşti.