Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Mekke’de basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Din Hizmetleri Ataşelik Binası’nda gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, koronavirüs salgını nedeniyle Mekke’den ve Kabe’den uzak kaldıklarını belirterek, iki yıl aradan sonra Müslümanlara hac yapma imkanı sağlayan Suudi Arabistan hükümeti ile Suudi Arabistan Hac Umre Bakanlığına teşekkür etti.
Başkan Erbaş, Mekke’nin, Hazreti Muhammed’in (s.a.s.) ve vahyin gelişiyle insanlık tarihine damga vuracak yeni bir düzenin, merhamet ve adaletin merkezi olduğunu belirterek, “İnsanlık tarihinde benzerine şahit olunmayan bir hızla çok kısa zamanda binlerce kilometre uzaklara kadar rahmet, şefkat, merhamet dini İslam ulaşmıştır.” dedi.
“Hac, ümmet bilincinin dünyaya ilanıdır”
Başkan Erbaş, Peygamber Efendimizin Veda Hutbesi’ni okuduğu topraklarda bulunduklarını söyleyerek, “Hac, ümmet bilincinin dünyaya bir ilanıdır. Hac, Müslümanların her yıl iman ve tevhit ekseninde buluştuğu, kardeşlik kongresi ve evrensel bir şuurun yaşanmasıdır.” diye konuştu.
“Hac, mübarek bir yolculuk, kutlu bir ibadet, büyük bir arınma mevsimi” diyen Başkan Erbaş, haccın insan için bir anlam arayışı ve bir okul olduğuna değinerek, “Bizlere, mikat, ihram, tavaf, sa’y, vakfe, tıraş olma, şeytan taşlama ve benzeri pek çok semboller üzerinden yaratılış gayesini, kulluk bilincini, insani değerleri, güzel ahlakı öğretmektedir hac. Bu şuur ile yapılan hac mebrur hacdır ve Peygamber Efendimizin (s.a.s.) ifadesiyle mebrur bir haccın karşılığı da ancak cennettir.” açıklamalarında bulundu.
Başkan Erbaş, konuşmasında, haccın arınma, temizlenme ve manevi anlamda yeniden doğuş olarak değerlendirildiğini söyledi.
“Hacda ‘sıfır atık’ ve ‘sıfır israf’ duyarlılığı”
Çevre sorunlarının insanlığın en önemli sorunlarından biri haline geldiğine işaret eden Başkan Erbaş, “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hac vesilesiyle ibadetlerin, çevremizle, toplumla ilişkimizi, güzel ahlak, merhamet ve sorumluluklarımıza dair bize yol göstericiliğini hatırlatmak için bazı çalışmalarda bulunuyoruz. Bu doğrultuda ‘sıfır atık’ ve ‘sıfır israf’ duyarlılığıyla ilgili kitapçıklar hazırladık.” değerlendirmesinde bulundu.
Tüm hacı adayları Mekke’de
Başkan Erbaş, 37 bin 770 hacı adayının tamamının hac ibadetini yerine getirmek için Mekke’ye geldiğini söyledi.
65 yaş sınırı dolayısıyla bu yılki yaş ortalamasının düştüğünü ve 54 olduğunu, şehit yakını, gazi ve gazi yakını olarak hacca müracaat eden 193 hacı adayının tamamının hacca getirildiğini ifade etti.
“Arafat için hazırlıklarımız tamamlandı”
Başkan Erbaş, Arafat hazırlıklarıyla ilgili bilgi vererek, şöyle konuştu:
“Hacı adaylarının ibadetlerini en güzel şekilde yerine getirmeleri için yaklaşık 2 bin görevliyle azami gayret gösteriyoruz. Haccın en önemli sembollerinden olan Arafat için hazırlıklarımız tamamlandı. Klima ve halılarla donanımlı çadırlarımız kurulmuş durumda. Arafat’a sahra hastanemiz de kuruluyor. Arafat’a çıkamayacak durumda olan kardeşlerimize gerekli imkanları sağlayıp orada çadırda vakfelerini yapmalarını sağlamaya gayret ediyoruz.”
Kurban Bayramı vesilesiyle vekaleten kurban kesim hizmetlerinin de sürdüğünü aktaran Başkan Erbaş, “Kurban ibadeti, müminlerin Allah’a yakınlaşma arzususun bir tezahürü olarak Hazreti Adem’den bu yana süregelen bir ibadettir. Başkanlığımızın Türkiye Diyanet Vakfı ile beraber yaklaşık 30 yıldır aralıksız bir şekilde büyük bir hassasiyetle icra ettiği Vekaletle Kurban Kesim Organizasyonu da bu gayeye matuf bir hizmettir.” diye konuştu.
Başkan Erbaş, vekaletle kurban çalışmasına büyük önem verdiklerini belirterek, yüzlerce personelin Türkiye’de ve dünyanın hemen her bölgesinde kurban hizmetlerini yerine getirmek için titizlikle çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.
Başkan Erbaş, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Suudi Arabistan’ın 65 yaş sınırıyla ilgili soruları yanıtlayan Başkan Erbaş, “Türkiye’den gelen hacılar için geçerli olan şartlar aynı zamanda Suudi Arabistan vatandaşları için de geçerli. 2020 yılında kurası çıkmış 83 bin 500 hacı adayımızdan 31 bin 326’sı 65 yaş engeline takıldı. Eğer 2023’te 65 yaş engeli kalkarsa bunların hakları bakidir.” dedi.
Başkan Erbaş, Ramazan ayından önce hac hazırlıklarıyla ilgili Suudi Arabistan’dan bir toplantıya davet edildiklerini dile getirerek, toplantıda geleceğe yönelik projeleri görüştüklerini aktardı.
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığının Vizyon 2030 kapsamında 5-6 milyon hacıyı ağırlama projesinin olduğunu bildiren Başkan Erbaş, bu projenin hızlandırıldığına şahit olduğunu dile getirdi.
İki ülke yöneticileri arasındaki iş birliğinin bütün faaliyetlere yansıdığını açıklayan Başkan Erbaş, bundan sonra hac ve umreyle ilgili daha da güzel gelişmelerin olacağını umduğunu söyledi.
“Mekke’de Türkiye dışında hiçbir ülkenin tam teşekküllü sağlık sistemi yok”
Başkan Erbaş, Türkiye dışında hiçbir ülkenin tam teşekküllü sağlık sisteminin olmadığını dikkat çekerek, “Tam teşekküllü hastanemiz var. Medine’de sağlık ocağımız var. Başhekimimiz kardiyoloji uzmanı bir profesör. Onun başkanlığında sağlık hizmetlerimiz gayet güzel şekilde devam etmektedir.” diye konuştu.
Toplantıya, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Akif Pusmaz, Strateji Geliştirme Başkanı Hasan Güçlü, Hukuk Müşaviri Selami Açan, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli II. Başkanı İhsan Açık ve Mekke Din Hizmetleri Ataşesi Yunus Acar da katıldı.