Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
11.05.2022

Hac ve umre işlemleri e-Devlet üzerinden hizmete sunulmuştur

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Hac İşlemleri E-Devlet Kapısında” tanıtım programına katıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda düzenlenen programda, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan da selamlama konuşması yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, programda yaptığı konuşmada, dünyanın bilişim çağında olduğunu ve bu alandaki gelişmelere şahit olduklarını belirterek, “Hayatın önemli oranda dijital mecralarda geçtiği bir dünyanın içerisindeyiz. Günümüzde, sayıları milyarlarla ifade edilen internet kullanıcısı, artık günlük hayatın bir parçası haline gelen dijital araçlar vasıtasıyla okumakta, yazmakta, ticari işlemlerde bulunmakta ve sosyal medya üzerinden iletişim ve etkileşim sağlamaktadır. Bütün bu gelişmeler, hayatın her alanında olduğu gibi din ve diyanet hizmetleri alanında da mevcut gerçeklikleri dikkate alarak hizmet üretmeyi zorunlu kılmaktadır.” dedi.

“Gençlere yönelik çalışmalarımızı dijital mecralardan kesintisiz devam ettiriyoruz”

Teknolojinin tüm imkanlarını Diyanet hizmetlerinde kullanmaya çalıştıklarını ifade eden Başkan Erbaş, “Özellikle yeni neslin ilgisini çekebilen, ihtiyaçlarına, becerilerine ve gönül dünyalarına hitap edebilen nitelikli yayınlar ve içeriklerle onları buluşturmak için gayret ediyoruz. Eğitim ve irşat hizmetlerimiz alanında, Dijital teknolojilerden azami derecede istifade ediyoruz. Salgın süresi boyunca da, Kur’an öğretimi, eğitim hizmetleri, irşat, aile ve gençlere yönelik çalışmalarımızı dijital mecralardan kesintisiz şekilde devam ettiriyoruz.” diye konuştu.

Başkan Erbaş, İslam’ın evrensel değerlerini dijital mecralar yoluyla tanıtmak amacıyla her yaştan kullanıcıya hitap eden içerikler ürettiklerine işaret ederek, “Kur’an-ı Kerim hatim ve meal setleri, yüzlerce kitap, makale, sesli ve görüntülü içeriklerin bulunduğu dijital yayın platformumuz var. e-kitap, e-dergi, e-makale, sesli kitap gibi yayıncılık faaliyetleri yanında, sosyal medyaya yönelik video, kısa film, infografi ve benzeri içeriklerle yayıncılık hizmetlerini geniş bir yelpazede sürdürmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.  

“Dijital içeriklerimizin görüntülenme sayısı 15 milyonu aştı”

Üretilen dijital içeriklere büyük bir ilginin olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, “Son üç ayda sadece yayın sitelerimizde 15 milyonu aşkın görüntülenme, e-kitap ve sesli kitap uygulamamızdan 1 milyon civarında indirilme gerçekleşmiş olduğundan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum. Aynı şekilde sosyal medyadan yapılan paylaşımlar milyonlarca izlenmiştir. Bu hizmetlerde emeği geçen tüm mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“Hac ve umre organizasyonlarımız dünyaya örnek oluyor”

Başkan Erbaş, hac ve umre alanında başvuru, takip gibi iş ve işlemlerin dijital ortamlardan yapılabilecek hale gelmiş olmasının sevindirici olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Hac, İslam’ın en kapsamlı ibadetidir. Yani İslam’da ibadetler bazen sadece bedenle yapılır, bazen hem beden hem de mal ile yapılır. Namaz bedeni ibadettir, zekat mali ibadettir. Ancak hac ibadeti hem bedeni hem de mali ibadettir. Dolayısıyla kapsamı çok geniştir. Mü’minler için en büyük ibadetlerden birisidir. Tarifi imkânsız bir heyecandır. Aynı zamanda, hacca ve umreye gidenler, gidecek olanlar, başvuruda bulunanlar ve onların aile ve yakınlarını da düşündüğümüzde milyonlarca vatandaşımızın gündeminde olan bir ibadettir. Dolayısıyla Başkanlığımız hac ve umre hizmetlerine çok büyük bir ehemmiyet vermektedir.”

Diyanet İşleri Başkanlığının hac ve umre organizasyonunun dünyaya örnek olduğunu belirten Başkan Erbaş, Başkanlığın hac ve umre ibadetleri ile ilgili bilgi edinmeden başvuruya, işlemlerin takibinden ibadetlerin ifasına kadar her alanda hizmet standartlarını her geçen yıl daha da üst seviyeye çıkardığını söyledi.

“Hac ve umre başvurularınızı artık ‘e-Devlet’ üzerinden yapabilirsiniz”

Başkan Erbaş, vatandaşlarımızın hacca ve umreye başvuru, kayıt ve takip gibi işlerini e-devlet üzerinden yapabilmelerini sağladıklarını belirterek, “22 Nisan 2022 tarihinden itibaren Umre ve Kudüs ziyaretlerine ilişkin kayıtlar e-Devlet kapısı üzerinden alınmaya başlanmış, halen kayıtlar bu şekilde alınmaya devam etmektedir. 9 Mayıs 2022 tarihinden itibaren de hac organizasyon tercihi ve hac kesin kayıt işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir.” dedi.

Vatandaşlarımızın işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilmesi için hizmeti nasıl kullanacaklarını anlatan eğitim videolarının da oluşturulduğunu hatırlatan Başkan Erbaş, “Hac ön kayıt, kura sonuç, organizasyon seçimi, kesin kayıt işlemleri ile eğitim, aşı, pasaport, kutsal topraklara gidiş-dönüş, otel bilgileri, kafile görevlilerine ilişkin bilgilerin bulunduğu ilave hizmetler ‘Hac İşlemleri’ çatısı altında tek bir hizmette toplanmıştır. Vatandaşımız e- Devlet kapısı üzerinden hac işlemlerine girdiğinde hangi aşamada buluyor ve hangi işlemi gerçekleştirmek istiyor ise o menüden işleme başlayabilecektir.” açıklamalarında bulundu.

Başkan Erbaş, çalışmanın hayırlara vesile olmasını dileyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Koç: “Hac ve umre işlemlerinizi e-Devlet Kapısı’na aldık”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ise her yıl hac ve umre için binlerce vatandaşın başvuru yaptığını ifade ederek, “Aynı şekilde Kudüs’e gitmek için de binlerce vatandaşımız başvuru yapıyor. Artık bunların hepsini e-Devlet Kapısı'na almış durumdayız. Bizler de bu mukaddes yolculuğu daha da rahat bir hale nasıl getirebiliriz diyerek hac ve umre işlemlerimizi dijitalleştirdik ve e-Devlet Kapısı’na aldık.” şeklinde konuştu.

Programa, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Huriye Martı, Doç. Dr. Selim Argun ile Başkanlığın üst düzey yöneticileri de katıldı.