Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
04.08.2019

Mekke’de “Hac Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü ve Hac İdare Merkezi Başkanı Remzi Bircan, Mekke’de bulunan Türk basın mensuplarına hac organizasyonuna ilişkin bilgilendirme toplantısı yaptı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü ve Hac İdare Merkezi Başkanı Remzi Bircan, Mekke’de bulunan Türk basın mensuplarına hac organizasyonuna ilişkin bilgilendirme toplantısı yaptı.

Mekke Din Hizmetleri Ataşelik Binası'nda gerçekleştirilen toplantıya, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, Umre Hizmetleri Daire Başkanı Yaşar Çapçı, Hac ve Umre Eğitimi Daire Başkanı Esma Erten ile Mekke Koordinasyon ve İskan Ekip Başkanı Cavit Yıldız da katıldı.

2019 Hac Organizasyonunda Fetva ve İrşat Ekip Başkanlığını yapan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş toplantıda yaptığı konuşmada, haccın önemine değinerek, “Hadis-i şeriflerde hac ve umre vesilesiyle buraya gelen kişiler ‘vefdullah’ olarak nitelendirilir. 'Vefdullah' Müslümanların adeta gönderdikleri elçiler manasına geliyor. Sembolik olarak Kabe'ye Müslümanların gönderdikleri temsilci olarak nitelendirilir. Sizler de temsilciler olarak, Allah'ın misafiri olarak, böyle tercüme ediliyor bu ifade, buraya gelmiş durumdasınız” dedi.

Keleş, hac ibadetinin müminler arasındaki eşitliğin ve kardeşliğin canlı bir şekilde yaşandığını gösteren en önemli tablolardan biri olduğunu söyledi.

Harem ikliminin samimiyetsizliği asla kaldırmayacağını dile getiren Keleş, “Burası samimiyet iklimidir. Kim burada zulme ufak da olsa bir meyletme temayülü gösterirse ona acıklı bir azabı yaşatırız, diyor Cenab-ı Hak. Burası bizim hakiki manada Allah'ın evi olan kalbimizin imar etmenin korumanın yeri. Allah yardımcımız olsun. Her birimize kalbimizi muhafaza etmeyi nasip eylesin” diye konuştu.  

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Bircan

Basın Mensuplarına “2019 Yılı Hac Organizasyonu” ile ilgili veren Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan ise, Diyanet İşleri Başkanlığının 2019 hac organizasyonu sürecinin geçen yılın Aralık ayında başladığını söyledi.

2019 yılında kutsal topraklara gelecek hacı adaylarına kesin kayıt işlemlerinin ardından il ve ilçe müftülüklerinde eğitim seminerleri verildiğini ifade eden Bircan, hacı adaylarına mihmandarlık yapacak 4 bine yakın din görevlisinin eğitimlerinin tamamlanmasının ardından görevlendirmelerin yapıldığını kaydetti.

Sundukları hizmetlerin başında koordinasyon ve iskanın geldiğini aktaran Bircan, Mekke'de 5 bölge halinde Türk hacı adaylarının otellere yerleştirildiğini, yeme içme hizmetlerini de Türkiye'den gelen 150'ye yakın aşçı kadrosuyla Türk damak tadına uygun yemeklerin hazırlanması için oluşturdukları mutfakla verdiklerini söyledi. Bircan, mutfağın günlük kapasitesinin 70 bin kişiye kadar hizmet sunabilecek şekilde ayarlandığını, burada pişirilen yemeklerin hacı adaylarının konakladıkları otellere ulaştırıldığını bildirdi.

Uzman doktorlarla sağlık hizmeti

Sağlık hizmetlerine de büyük önem verdiklerini belirten Bircan, Mekke'de 120 yataklı hastaneleri bulunduğunu, ihtiyaç olması durumunda kapasiteyi 200 yatağa kadar çıkarabildiklerini anlattı. Bircan, Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları koordinasyonla hastanede tüm branşlarda uzman doktor bulundurduklarını söyledi.

Remzi Bircan, hacı adaylarının Kabe'ye intikallerini, ring usulü 100 otobüsle gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Hacı adaylarına 24 saat irşat hizmeti

Fetva ve irşat ekibiyle de hizmet verdiklerini, hacı adaylarının dini konulardaki sorularının bu ekip tarafından cevaplandırıldığı ifade eden Bircan, 24 saatlik telefon hizmetiyle de hacı adaylarının kendilerine ulaşabildiğini aktardı.

Bu yılki organizasyonlarına ilişkin istatistiki bilgileri de paylaşan Bircan, hacı adaylarının yaş ortalamasının 60 olduğunu bildirdi.

En genç ve en yaşlı hacı adayı

Başkanlıkça Mekke'ye getirilen hacı adayı sayısının, bugün itibarıyla 47 bin 723 olduğunu, bu sayının şirketlerin getirdiği hacı adaylarıyla 75 bine yaklaştığını belirten Bircan, bu yıl hacı adaylarının yüzde 54'ünün kadın, yüzde 46'sının erkeklerden oluştuğunu ifade etti.

Bircan, en küçük hacı adayının kutsal topraklara anne babasıyla gelen 14 Mayıs 2019 doğumlu Ayşenaz Yıldırım, en yaşlı hacı adayının ise 1 Temmuz 1922 doğumlu 97 yaşındaki Fikriye Çam olduğunu aktardı.

Remzi Bircan, Türkiye'den ilk kafilenin kutsal topraklara geldiği 5 Temmuz'dan bu yana 17 Türk hacı adayının hayatını kaybettiğini; vefatlara kalp krizi, trafik kazası, doğal iklim şartları, zatürre ve yaşlılığa bağlı hastalıkların neden olduğunu bildirdi.

"Çevreci Bir Hac Projesi"

Bu yıl israf ve temizlik konusunda farkındalık oluşturmak için "Çevreci Hac" projesi oluşturduklarını anlatan Bircan, projeyle, gezilen kutsal mekanlarda ve konaklanan yerlerde temizlik ve israf konusuna dikkati çeken çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Arafat'ta ilk kez 2016 yılında klimalı yüksek çadırların kurulmasını sağladıklarını belirten Bircan, "Bu yıl da çevreci ve israftan uzak bir hac yapmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.

Hacı adaylarını, Arafat'a 9 Ağustos Cuma günü saat 16.00'dan sonra çıkaracaklarını aktaran Bircan, "İnşallah Arafat vakfemizi de 10 Ağustos günü hep beraber Arafat Dağı'nın eteğinde, Diyanet İşleri Başkanımız Ali Erbaş'ın yapacağı dua ve konuşma ile hep beraber günahlarımızdan arınmış bir şekilde yapıp döneceğiz" diye konuştu.

Bircan, TÜİK verilerine göre Türkiye’nin nüfusunun 83 milyon olduğunu belirterek, buna paralel olarak 80 bin olan hac kontenjanının 2020 yılında 83 bin olarak revize edilmesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.