Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
03.06.2015

2015 Yılı Tecrübesiz Din Görevlilerine Yönelik Eğitim Umresi Yapıldı

2015 YILI TECRÜBESİZ DİN GÖREVLİLERİNE YÖNELİK EĞİTİM UMRESİ YAPILDI

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl ilk defa hacca gidecek din görevlileri için Mekke ve Medine'de, 25-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında uygulamalı umre ve hac tatbikatı yapıldı. 25 Mayıs 2015 Pazartesi günü Türkiye'nin dört bir yanından gelen din görevlileri Ankara Esenboğa Havalimanında toplandı. Havaalanında kendilerine pasaport, kimlik ve kitaplar teslim edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hizmet İçi Eğitim ve Rehberlik Daire Başkanı Kadir DİNÇ Bey'in Kafile Başkanı olarak görev aldığı bu organizasyonda;

 

İstanbul İl Müftü Yardımcısı: Vehap KAPICIOĞLU

Konya İl Müftü Yardımcısı: Muharrem BİÇER

Çorum İl Müftü Yardımcısı: Abdullah PAMUKLU

Erzurum İl Müftü Yardımcısı: Celal BÜYÜK

Aydın-Kuşadası İlçe Müftüsü: Vehbi AKŞİT

Antalya-Alanya İlçe Müftüsü: Mustafa TOPAL

Manisa-Salihli İlçe Müftüsü: Nurullah SADIÇ

Denizli-Merkezefendi İlçe Müftüsü: Gencal ŞENYAYLA

Samsun- Ayvacık İlçe Müftüsü: Hadi KESKİN, grup görevlileri olarak belirlendi.

 

Program şu şekilde gerçekleştirilmiştir;

25 Mayıs 2015 Pazartesi

Organizasyonun Esenboğa Havalimanı, Uçakta, İnişte Cidde havalimanında yapılacak işlemler, Cidde havalimanından Mekke'ye giderken otobüste yapılması gerekenler, otele varış, yerleşim ve oradan ilk umreye giderken neler yapılması gerektiği, hacıların nasıl hazırlanması ve nelere dikkat edilmesi konusunda kafile başkanı ve grup görevlileri tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

7 gün boyunca uygulanacak olan program tek tek tecrübesiz görevlilere dağıtıldı ve program uygulandı.

İlk başlangıçta belirtilen saatlere riayet konusunda bir sıkıntı olsa da, daha sonraları bu konuda bir aksama olmadı.

26 Mayıs 2015 Salı

Mekke Laba Otelinde yapılan eğitim programlarında Hac ve Umre Eğitim Daire Başkanı Dr. Fatih KURT Bey tarafından Yolculuk Öncesi İdari ve Hac Yolcularının Eğitim ve İrşadı konusunda vermiş olduğu konferans ve bu sene hazırlanan programın zenginliği, haccın baştan sona bir eğitim olduğu ve bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Kendilerine emanet edilecek olan hacıların, hacdan sonra da görevlilere zimmetleneceği ve bir ömür boyu bu kişilerle muhabbetin devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Daha sonra Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem KELEŞ Bey'in Kutlu Yolculukta İnsani İlişkiler ve Haremeyn'de İkamet Adabı isimli konferansında duygu dolu anlar yaşandı. Haccın manevi bir yolculuk olduğundan bahseden Başkan Yardımcısı  Dr.Ekrem KELEŞ, hacca gelecek olanların hac hakkında öğrendikleri bilgileri bizden alacaklarını o yüzden çok büyük bir hazırlık içinde olmamız gerektiğini, gerek hac öncesi verilecek seminerlerde, gerekse hac esnasında Mekke ve Medine'de yapılacak olan toplantılarda hacılarımızın baştan sona bir eğitimden geçmesi gerektiğini ifade etti.

27 Mayıs 2015 Çarşamba

Otobüslerle, kahvaltıdan sonra Sevr, Nu dağı gezileri yapıldı. Aynı zamanda Arafat, Müzdelife ve Mina gezildi.

Bu bölgelerde buraya niçin gelindiği, neler olduğu ve verilecek mesajın ne olduğu konusunda kısa bilgiler verildi, görevlilerin bu geziler konusunda hazırlıklı olması gerektiği, genellikle bu gezilerde kafile başkanlarının konuştuğu ancak otobüslerin aynı yerde duramaması ve gecikmesi nedeniyle hacılara otobüslerde bilgi verilebileceği veya bizim de anlatabilecek durumda hazırlıklı olmamız gerektiği ifade edildi. Öğleden sonraki otel eğitim programında;

Hac Hizmetleri Daire Başkanı Remzi BİRCAN, Din Görevlilerinin Mekke ve Medine'de Konaklama, İskan ve Meşair İntikalleriyle Alakalı Dikkat Edilecek Hususlar konusunda bilgiler verdi.

Cidde Din Hizmetleri Ataşesi Süleyman SARI ise, Hacla Alakalı Hadisler Işığında Haccı Hayatında Bir Milada Dönüştürmenin Hedefi konulu ve hacda hergün verilecek 30 mesajı güzel bir sunumla dinleyenlere aktardı.

28 Mayıs 2015 Perşembe

Sabah namazını Kabe'de kılan tecrübesiz din görevlileri, namazdan sonra Peygamber  Efendimizin evi önünde toplandı. Bu ev hakkında  Kabe civarında bulanan Darül Erkam, Hz. Hatice'nin evi, Ebu Kubeys dağı vb. yerler tanıtıldı. Cin Mescidi, Cennetü'l-Mualla ziyareti yapıldı. Buralarda hac yolcularını neler anlatılabileceği konusunda bilgiler verildi

Otelde yapılan irşad programında Mekke sorumlusu ve Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı  İdris BOZKURT tarafından Hac Menasiki ve Sıkça Sorulan Sorular konusunda akla takılan sorular ve çözüm yolları konusunda güzel bilgiler verildi

Saat 16.00  dan sonra hac günlerinde takip edilecek yollardan Arafat ve Müzdelife'ye ulaşıldı. Müzdelife'de tecrübesiz umrecilere El Beyk ikramı yapıldı. Daha sonra toplanan tecrübesiz din görevlilerine Hac ve Umre Eğitim Dairesi Başkanı Dr. Fatih KURT tarafından çok güzel bir konuşma yapıldı. Müzdelife'de yapılması gereken ibadetler ve hacıların manevi olarak hazırlanması gerektiği konusunda bilgiler verildikten sonra akşam namazı cemaatle kılındı.

Müzdelife'den Mina'ya doğru yürüyüş olması gereken saatte başladı. Tıpkı hacda olduğu gibi güzel bir şekilde yürüyüş yapıldı.

Mina'ya ulaşılanca şeytanın neden taşlandığı ve nasıl taşlanması gerektiği konusunda bilgiler verildi.

29 Mayıs 2015 Cuma

Sabah namazından sonra kahvaltı ve Cumaya gidiş, Cuma namazını kıldıktan sonra otele geliş ve otelden ayrılma gerçekleşti.

Otelden ayrılışta dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verildi.

Medine'ye yolculuk esnasında hacılara verilmesi gereken bilgiler, Kuranı kerim okumaları ve ilahiler söylenmesi gerektiği hakkına bilgiler verildi.

Medine'de Grand Marmara oteline yerleşme yapıldı ve gruplar halinde Mescidi Nebevi'ye gidip Peygamber Efendimizin kabrini selamlama, Ravzai Mutahhara hakkında bilgiler verildi.

30 Mayıs 2015 Cumartesi

Uhud, Kıbleteyn, Yedi Mescidler ve Kuba Mescidlerinin ziyareti gerçekleştirildi. Bu yerlerde anlatılması gereken hususlar örneklere izah edildi. Aynı zamanda intikallerde otobüslerde anlatılması gereken hususlar da zikredildi.

Otelde yapılan toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem KELEŞ, Medine'nin hacılara yaşatılması konusunda bilgiler verdi. Hacca gelen insanların hassasiyetleri ve duygusal bir havaya girmesinin önemine işaret etti. Bu hacıların bizim sayemizde hacı olacağı onun için bilgilendirmenin çok iyi yapılması gerektiğini anlattı.

Diyanet İşleri İşleri Başkanlığı Hizmetiçi Eğitim ve Rehberlik Daire Başkanı Kadir DİNÇ tarafından, Hz. Peygamber ve Medine'yi yaşamak hakkında bir konferans verildi.

31 Mayıs 2015 Pazar

Sabah namazından sonra Yeşil Kubbe önünde toplanan kafileye, Kafile Başkanı Kadir DİNÇ tarafından Mescidi Nebevi, Cennetül Baki, Küçük Mescitler, Medine Tren Garı ve Amberiye Mescidi hakkında bilgiler verildi.

Öğle namazı ve yemeğinden sonra kafilemiz Medine Havalimanına hareket etti. Yol boyunca ve havalimanında yapılması gereken hususlar hakkında otobüslerde görevlilere bilgiler verildi.

Havalimanında yapılması gereken hususlar hakkında bilgi verildikten sonra, uçakta da kafile başkanımız tarafından görevlilere hacca kadar geçecek zamanda çok iyi hazırlanmaları gerektiği hususunda bilgiler verildi.

19.00 da Medine'den kalkan Suud Uçağı 22.15 civarında Ankara Esenboğa havalimanına indi. Valizlerin ve zemzemlerin alınmasından sonra herkes gideceği yere doğru hareket etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tecrübesiz din görevlilerine uygulanan bu umre programından önce yüzlerinde kaygı, endişe görülenlerin, umre dönüşünde kendinden emin, güzel şeyler başarmanın verdiği bir huzur olduğu görüldü.