2014 Yılı Hac Organizasyonu Ayniyat Ekibinde aşçı, aşçı yardımcısı ve yemekhane servis personeli olarak görevlendirilecek olan personele yönelik eğitim semineri 14-15 Haziran 2014 tarihlerinde Afyon Korel Otel’de gerçekleştirildi. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü işbirliği ile yapılan eğitime 76 aşçı ve aşçı yardımcısı, 354 yemekhane servis personeli katıldı.
Seminerde verilen dersler şunlardır:
1- Hac ibadetindeki sembollerin anlamı ve hac ibadetinin uygulanışı
2- Haremeyn’de ikamet adabı ve kutlu yolculukta insani ilişkiler
3- Hac’da sağlıklı beslenme ve önemi – sağlık riskleri ilişkisi (enfeksiyonel hastalıklar, MERS)
4- Besin hijyeni
5- Aşçının nitelikleri görevleri ve sorumlulukları
6- Genel depolama hizmetleri
7- Genel pişirme yöntemleri
8- Kırmızı ve beyaz etlerin hazırlanması ve pişirilmesi, Sebzelerin hazırlanması ve pişirilmesi
9- Standart yemek tarifeleri
10- Hazırlama ve pişirme aşamalarında hijyeni sağlama yolları
11- Servis personelinin nitelikleri, görevleri ve sorumlulukları
12- Servis ilkeleri
13- Servise hazırlık
14- Porsiyonlama ilkeleri ve porsiyon kontrolü
15- Bekletme ve servis aşamalarında hijyeni sağlama yolları
16- Bulaşık yıkama ve çöplerin kaldırılması