Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
01.02.2018

2018 yılı Hac kuraları çekildi...

Kutsal topraklara giderek hac farizasını yapmak için başvuruda bulunan 2 milyonu aşkın kişinin heyecanla beklediği 2018 yılı hac kuraları Ankara’da çekildi.

Hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklara gitmek için başvuruda bulunan 2 milyonu aşkın hacı adayının heyecanla beklediği hac kuraları çekildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonunda elektronik ortamda yapılan kura çekimine, salonu dolduran hacı adayları yoğun ilgi gösterdi.

2 milyon 120 bin 967 hacı adayı arasında çekilen kura sonucunda 80 bin kişi kutsal topraklara gitmeye hak kazanacak. Kura çekimine katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Bu kutsal yolculuğa katılma imkânına kavuşunca kalbi coşan kardeşimizin sevinci ve heyecanı Allah katında ne kadar değerli ise bu imkâna bu yıl kavuşamadığı için üzülen, kardeşimizin hüznü de Allah indinde o kadar değerli ve kıymetlidir" dedi.

Hac kuraları çekilirken büyük bir coşku, farklı bir heyecan ve tatlı bir hüzün yaşandığını ifade eden Başkan Erbaş,  bu heyecan, coşku ve hüzün Ülkemizin 81 iline, tüm ilçe, kasaba ve köylerine dalga dalga yayıldığını söyledi.

“Mümin için önemli olan hac için müracaat etmesi ve niyetini ortaya koymasıdır."

İslam fıkhına göre, her müminin hac ibadetine talip olmak için müracaat etmesi ve niyetini ortaya koymasının önemli olduğuna dikkati çeken Başkan Erbaş, yıllar yılı müracaat ettiği halde bu imkâna kavuşamadan vefat eden ya da güç ve takatten düşen kimselerin sorumlu olmayacağını ifade etti. Başkan Erbaş, Kur'an-ı Kerim'de Rabbimizin hac  “sadece oraya imkân ve yol bulabilenler için farz kılınmıştır" diye buyurduğunu hatırlatarak, “Bu imkân bulanamadığında yapılacak bir şey yoktur. Din işleri Yüksek Kurulumuzun da bu yönde açıklamaları vardır" diye konuştu.

“Hac, tüm müminleri Kâbe'nin etrafında tevhit ikliminde vahdete kavuşturan çok önemli bir ibadettir"

Hac ibadetinin önemine işaret eden Başkan Erbaş, “Hac, ırkları, renkleri, kültürleri, dilleri, coğrafyaları farklı olan, ama aynı kıbleye yönelen, aynı imanı, aşkı ve heyecanı yaşayan müminleri yılda bir defa Allah'ın beyti Kâbe'nin etrafında bir araya getiren ve onları tevhit ikliminde vahdete kavuşturan çok önemli bir ibadettir" ifadelerini kullandı.

“Diyanet, hacı adaylarının huzurla ibadetlerini yerine getirmesi için büyük gayret göstermektedir"

Başkan Erbaş, Diyanet olarak Hac organizasyonuna çok büyük önem verdiklerini söyleyerek şunları söyledi:

“Başkanlığımız, hacı adaylarının huzurla ibadetlerini yerine getirmesi, karşılaşılan meşakkatlerin hafifletilmesi ve hacılarımızın ibadetin manevi hazzını yaşamaları için büyük gayret göstermektedir. Devletimizle beraber daha fazla hacı adayını hacca götürebilmek için azami gayret gösteriyoruz. Gönlümüzden geçen kutsal beldelere gidebilmek müracaat eden herkese bu imkânı sunabilmektir. Ancak, şu anda bütün dünyada on milyonlarca Müslüman hac etmek üzere talepte bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi Hac ibadetinin yapılacağı mekân sınırlı olduğundan en fazla 2 milyon kişi hac ibadetini yapabilmektedir bir yılda. Bu sayı aşıldığı zaman facialara neden olabilmektedir. Bunun için zorunlu olarak ülkelere kota ve kontenjan uygulanmaktadır."

“80 bin kişi hac ibadeti için kutsal topraklara gidecek"

“Başkanlığımızın, hacı adaylarını belirlemede uyguladığı kura sistemi, konu ile ilgili bu zamana kadar tespit edilen ve adaleti en iyi sağlayan uygulamadır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" diyen Başkan Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl şimdiye kadar hacca gitmek için müracaat eden 2 milyon 120 bin 967 vatandaşımız için kura çekilecektir. Kurada ismi çıkan 80.000 hacı adayımız kesin kayıt yaptırma hakkı kazanmış olacaktır. Hac ve Umre Genel Müdürlüğümüz gerekli çalışmalarını titizlikle sürdürecek ve hiç kimsenin hakkı zayi olmayacaktır. Bizim için asıl olan hacı adaylarımıza hak ettiği hizmeti sunabilmek ve başka bir ülkede milletimizin ve devletimizin onuruna uygun bir temsili gerçekleştirebilmektir. Bunun için azami gayret gösteriyoruz."

“Sevinç de hüzün de birdir"

Kura sonucunda ismi çıkmayan hacı adaylarının umutlarını, heyecanlarını kaybetmeden yeni kuralarını beklemelerini tavsiye eden Başkan Erbaş, “Hacı adayının sorumluluğu müracaatı yapması, niyetini ortaya koyması ve sistem içerisinde gideceği zamanı beklemesidir. Biraz sonra kura çekildiğinde, ismi çıkan kardeşlerimizin sevinci ile ismi çıkmayan kardeşlerimizin hüznünü Allah katında bir olduğunu tekrar ediyorum. Çıkmayan kardeşlerimiz karamsarlığa düşmesinler, ümitsizlik mümine yakışmaz. Hele isyan ve aşırı tepki hiç yakışmaz. Allah korusun hac ibadetine niyet ve müracaat ederek kazandığımız büyük sevap ve değeri kaybederiz" ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş,  “Çekilen kuranın hakkımızda hayırlara vesile olmasını Yüce Allahtan niyaz ediyorum" duasıyla çekilişi başlattı.

Kura sonuçları

Kuralar, hacı adaylarının kayıt yaptırdıkları iller bazında "oda tercihli" ve "otel tercihli" hac konaklama türlerinde sıralamaya konulmaları şeklinde çekildi. Asıl ve yedek tasnifi yapılmayan kurada, Diyanet ve acenta ayrımını gidilmedi.

Kura sonuçları, saat 21.00'den itibaren Diyanet İşleri Başkanlığının http://hackurasonuc2018.diyanet.gov.tr/kurasonuc/internet sitesinden yayımlanacak.

Kesin kayıtlar 5 Şubat'ta başlayacak

Kurada 'Kesin Kayıt Hakkı' elde edenler, 05-16 Şubat 2018 tarihleri arasında “Kesin Kayıt Yaptırabilir" belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak kayıtlarını yaptırabilecekler.

Belirlenen süre içerisinde kesin kayıt yaptırmayanların yerine, hac konaklama türlerine göre kura sırası gözetilerek 22 Şubat - 02 Mart 2018 tarihleri arasında dağıtılan kontenjanlar çerçevesinde kayıtlar alınacak.

Gidiş ve dönüş tarihleri

Hac ibadeti için Kutsal topraklara gidişler 17 Temmuz 2018'de başlayacak, 15 Ağustos 2018'de ise tamamlanacak. Dönüşler ise 25 Ağustos 2018 de başlayıp 20 Eylül 2018 tarihinde sona erecek.

316 bin yeni kayıt

2018 yılında hacca gitmek için 316 bin 857 kişi ilk defa kayıt yaptırdı. Daha önce hac kaydı olup, Başkanlık tarafından kayıtları yenilenen 1 milyon 804 bin 110 kişi ile birlikte kuraya toplam 2 milyon 120 bin 967 kişi katıldı.

Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığı, hacı adaylarının yolculuk öncesi manen ve ruhen hazırlanması için eğitim ve seminerler düzenleyecek.