Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
13.01.2014

2014 Yılı Hac Protokolu Cidde’de imzalandı...

​Resmi temaslar kapsamında Suudi Arabistan’da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Cidde kentinde Suudi Arabistan Hac Bakanı Bender b. Muhammed Haccâr ile 2014 Yılı Hac Protokolünü imzaladı.


 

Hacda yaşanan sıkıntıların ele alındığı ikili görüşmelerde, önceki yıllardaki hac ibadetinin icrasında elde edilen tecrübe birikiminden hareketle bu yılki hac ibadetinin daha iyi olması yolunda fikir alışverişinde bulunuldu. En büyük ünvan olarak kabul edilen “Duyufurrahman” (Rahmanın misafirleri) için hizmette kalite standardının yükseltilmesi için her alanda güzel fikirler ve icraatlar masaya yatırıldı.

 

Haccın Müslümanların aynası olduğunu ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Hac döneminde yaşanan bazı aksaklıkların çözüme kavuşturulması konusunda hassasiyetlerini dile getirdi. Başkan Görmez barınmadan temizliğe, intikallerden ülkeye giriş çıkışlara kadar düzeltilmesini istediği hususları şu cümlelerle ifade etti;

 

“Hac döneminde Mekke-i Mükerreme’de köprü altlarında, sokaklarda derme çatma çadırlarda kalan insanların önüne geçilmesi gerekir. Bu tablo Müslümanlar için uygun bir görüntü değildir. Mekke-i Mükereme’de hac döneminde temizliğe çok önem vermek yine üzerinde durduğumuz önemli hassasiyetlerimizdendir.

 

Müzdelife’den Mina’ya intikal için hacılarımızın kullandığı ve zorluk çektiği yolda bir üst geçidin yapılması gerekmektedir. Türkiye’den gelen hacılarımızın hava limanlarında ve Mekke-i Mükerreme’ye geldiklerinde mekteplerin önünde bekletilmelerinin önüne geçilmesi, hacılarımızın intikallerinde kullanılan otobüslerin iyileştirilmesi, gibi konular da daha sağlıklı ve güvenli bir hac için önlem alınması gereken hususlardır”

 

2014 yılında da hac kontenjanında indirim devam edecek...

 

Suudi Arabistan Hac Bakanı Bender b. Muhammed Haccâr ise ilk protokol toplantısının Türkiye ile yapıldığını, başarılı hizmetler yürüten Türk Hac Bi’sesinin teşekkürü hak ettiğini belirterek, Türk Hac Bi’sesinin diğer bi’seler arasında en düzenli ve en başarılı bi’se olduğunu kaydetti. Özellikle 2013 yılı haccında metaf alanındaki genişletme çalışmaları nedeniyle ülke kontenjanlarından %20, Suudi Arabistan kontenjanlarından %50 kısıtlamaya gidilmesinde Türk halkının gösterdiği anlayış ve yardımlaşma içinde olmasından dolayı takdirlerini ifade eden yetkililer, bu yıl da yine %20 kontenjanının devam edeceği aynı sabır ve anlayışı Türk halkının göstereceği noktasında hiçbir kuşkunun bulunmadığını sözlerine eklediler.

 


 

 


Türkiye nüfusunun artışı dikkate alınarak kontenjanın da bu paralel de ülke nüfusunun binde biri oranında artması gerektiği, bu bağlamda bin 627 kişilik bir artışın olmasının bir hak olduğu, zemzemlerin hacılara garantili ve hijyenik şartlarda üretim yapan zemzem ofisi tarafından verilmesi ve hacılara sıkıntı vermeden Türkiye’ye dönüşlerinde beraberinde götürecekleri eşyalarla zemzemlerinin önceden uçağa yüklenmesi, hacıların zahmet çekmeden direkt olarak uçağa binmesi konuları da konuşulan konular arasında idi.

 

Suudi Arabistan Hac Bakanlığı ve Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan hac protokolünde Suudi Arabistan Hac Bakanı Bender b. Muhammed Haccâr ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in yanı sıra Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ergün Yücel, THY Genel Müdürlüğünü temsilen Abdullah Yormaz, Halil İbrahim Polat, Türkiye Cumhuriyeti Cidde Başkonsolosu Fikret Özer, Cidde Din Hizmetleri Ateşe Vekili Süleyman Sarı, Türk Hava Yolları Suudi Arabistan sorumlu müdürleri ve Suudi Arabistan Hac Bakan yardımcıları ile Müessese, Nekabe, Edilla kurumlarının Mekke ve Medine temsilcileri de hazır bulundular.