Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
17.10.2019

2019 Yılı Hac ve Umre Değerlendirme Toplantısı Başladı...

2019 Yılı Hac ve Umre Değerlendirme Toplantısı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımlarıyla Ankara'da başladı.

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının hac organizasyonunda büyük bir tecrübeye sahip ve bu alanda bir marka olduğunu ifade ederek, “Bu güzellik ve itibarda emeği olan sizlere ve geçmişten bugüne hizmet eden ahirete irtihal etmiş olan herkese Allah rahmet eylesin. Hayatta olanlara teşekkür ediyorum, sağlık afiyet diliyorum. Allah cümlesinden razı olsun” dedi.

Başkan Erbaş, iki ay gibi bir süre içerisinde 80 bini aşkın hacı adayını kutsal topraklara götürüp ibadetlerini yaptırdıktan sonra tekrar Türkiye’ye getirmenin önemli ve büyük bir organizasyon olduğunu belirterek, “Bu organizasyonun görünen görünmeyen birçok yönü, zorluğu ve çalışma alanı vardır. Bunun için görevli birimlerin kendi içerisinde ve birbiriyle doğru ve sağlıklı bir ilişki içinde olmaları hayati öneme sahiptir. Biz en büyük sevabı orada yaptığımız ibadetlerin yanında, hacılarımıza hizmet etmekle kazanıyoruz” diye konuştu.

Hac mevsiminde vatandaşları hac, irşat ve din hizmetleri konusunda bilgilendirmek amacıyla yaptıkları faaliyetlerin yazılı ve görsel basında önemli ölçüde yer aldığını dile getirerek, “Haccın başlangıcından bitimine kadar yazılı ve görsel medyamızın çok samimi bir şekilde hacla ilgili güzel haberler yaptığına şahit olduk ve bundan mutlu olduk. O açıdan ilgili arkadaşlarımıza, oradaki medya mensuplarına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Sıfır İsraf ve Sıfır Atık” projesi örnek oldu

“Sıfır İsraf ve Sıfır Atık” teması çerçevesinde ve çevre duyarlılığı bağlamında yaptıkları çalışmaların Türk hacılar tarafından sahiplenildiğine dikkat çeken Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Bu hepimiz ve milletimiz için büyük bir başarıdır. Bu konuda Suudi Arabistan'ın Müessese dediğimiz kurum ile anlaşmış olduğumuz şirket mensupları bize teşekkür ettiler, ‘seneye bu konuyu diğer ülkelerin hacılarına da yansıtalım. Onların da bu şekilde israftan ve atıklardan uzak, yeşil hac dediğimiz bu konuya dikkat ederlerse çok memnun oluruz’ dediler ve bu şekilde bizlerle memnuniyetlerini paylaştılar.”

Başkan Erbaş, hac mevsimi boyunca, hac ibadeti ve sembolleri üzerinden Müslümanca bir hayatın ve ahlakın inşasına dair yoğun irşat çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

Müslüman ülke ve toplulukların temsilcileriyle bir araya geldik

Hacda her yıl Müslüman ülke ve toplulukların temsilcileriyle bir toplantı yaptıklarını hatırlatan Başkan Erbaş, “Bu sene de, bu bağlamda birçok şahıs ve heyetle ziyaret ve kabul programları gerçekleştirdik, müzakerelerde bulunduk. Bu manada en geniş buluşmayı, Bi’se başkanlarıyla bayramlaşma toplantısı vesilesiyle yapıyoruz. Bi’se başkanları toplantısına, İran, Sudan, Irak, Kuveyt, Rusya, Özbekistan, Endonezya, Karadağ, Arakan, Tayland, dünyanın her yerinden 40'a yakın ülkeden temsilci katılıyor. Bu ziyaretler ve toplantılarda İslam dünyasının içinden geçtiği süreçleri, yapılması gereken çalışmaları ve hac hizmetlerini konuştuk” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, Türkiye’nin nüfusunun arttığını, 83 milyon 500 bin olduğunu belirterek, 2020 yılı hac kontenjanının buna oranla güncellenip 3 bin 500 kişi daha eklenerek 83 bin 500 kişi olarak arttırılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

“En iyiyi bulduk, en iyiye ulaştık dersek orada kalırız, kendimizi yenileyemeyiz”

Başkan Erbaş, bir işte daha iyiye ulaşmanın önündeki en büyük engelin, yaptığını yeterli görmek olduğunun altını çizerek, “Eğer biz tamam en iyiyi bulduk, en iyiye ulaştık dersek orada kalırız, kendimizi yenileyemeyiz. Dünya sürekli gelişiyor, zaman değişiyor. Bu gelişime ve değişime ayak uydurmamız lazım. Ona göre yeni metodlar, çözümler bulmamız lazım. ‘İyi, mükemmelin düşmanıdır’ diye bir söz var. Dolayısıyla biz hac hizmetlerimizi her sene daha iyi noktalara getirmenin gayreti içerisinde olmak zorundayız. Bu toplantının temel amaçlarından birisi de budur. Toplantımızı, bu gayeye hizmet edecek şekilde değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

Toplantıya, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Osman Tıraşçı, Prof. Dr. Huriye Martı ile Dr. Burhan İşliyen, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Fatih Kurt, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Bilgin, Strateji Geliştirme Başkanı Mahmut Türk, Rehberlik ve Teftiş Başkanı Fatih Mehmet Karaca, 2019 yılında hac ve umre organizasyonunda görev yapan ekip başkanları, kafile başkanları ve irşat görevlilerini temsilen çok sayıda din görevlisi katıldı.​